Dell voorziet Developer Edition van XPS 13 van Ubuntu 18.04

Dell heeft bekendgemaakt dat het de Developer Edition van zijn XPS 13-laptop ook gaat aanbieden met Ubuntu 18.04 als alternatief voor een configuratie met Windows. Dell brengt sinds 2012 laptops uit waarbij de keuze voor Linux mogelijk is.

Volgens de Amerikaanse Dell-site zijn er drie versies van de in totaal dertien XPS-13-varianten die voorzien zijn van de recente Ubuntu-versie. Barton George, die zich bij Dell met de Linux-laptops binnen het zogenaamde Project Sputnik bezighoudt, zegt dat de optie met Ubuntu 18.04 binnenkort ook in Europa en Canada te kiezen zal zijn. Tot nu toe waren er Dell-laptops met versies 12.04, 14.04 en 16.04 van Ubuntu. Versie 18.04 kwam in april uit.

Volgens George is de huidige generatie van de XPS 13 de zevende. De op de Amerikaanse site beschikbare opties beginnen met een systeem op basis van een Intel Core i5-8250U -processor, in combinatie met 4GB lpddr3-ram en 128GB ssd-opslag. De duurste variant beschikt over een Core i7-8550U-cpu met 16GB lpddr3-geheugen en 256GB pcie-e-ssd-opslag. Zonder aanpassingen komt de prijs daarvan uit op ongeveer 1800 dollar. De maximale ssd-opslag is 2TB.

Versie 18.04 van Ubuntu is een lts-release, die ondersteuning krijgt over een periode van vijf jaar. In deze versie is de Gnome-desktop weer aanwezig en kunnen gebruikers bijvoorbeeld kiezen voor een minimale installatie van het besturingssysteem. Tweakers publiceerde een review over de release, die ook bekendstaat als Bionic Beaver.

Ubuntu 18.04 Welkomstscherm

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

30-07-2018 • 11:32

93 Linkedin Whatsapp

Submitter: NerdChick

Reacties (93)

93
92
53
1
0
28
Wijzig sortering
ik heb een XPS13 met I7 processor, zou VT-X moeten kunnen alleen heeft DELL dat uitgeschakeld.
leuk voor Developers zon notebook :')
Het lijkt me dat VT-X gewoon aan te zetten is in de BIOS?
je kunt het ook aan het uit zetten in de bios. althans de functie zit er in. alleen werkt het daarna VT-x alsnog niet ;)

https://www.google.nl/sea...&sourceid=chrome&ie=UTF-8

onderstaande is niet precies mijn type, maar kennelijk is dit de visie van dell:
https://www.dell.com/supp...-technology-vt-d-?lang=en

hier zegt dell zelf nog eens dat het niet ondersteund word op XPS 13
https://www.facebook.com/...not-if/10206039916299955/

EDIT:
ik heb windows pro en geen hyper-v geinstalleerd. (verwijderd via DISM)
de functie is er gewoon in de bios alleen herkend virtualbox of CPU-ID VT-X en VT-D gewoon niet.
kennelijk is dit een algemeen bekend probleem bij XPS, dat zijn mijn bevindingen sinds ik met dit probleem kamp

[Reactie gewijzigd door Proxx op 30 juli 2018 14:47]

Staat je virtualisatie aan in je UEFI? Zo ja, pak eens een Fedora live image en boot daar eens van (een USB stick van ~8GB werkt prima) en voer het volgende dan eens uit, ben wel benieuwd naar je resultaat:

$ grep -i -E '(vmx|svm)' /proc/cpuinfo

Als het goed is krijg je iets terug wat hier op lijkt (van mijn XPS 15 9560):
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx pdpe1gb rdtscp lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good nopl xtopology nonstop_tsc cpuid aperfmperf pni pclmulqdq dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 sdbg fma cx16 xtpr pdcm pcid dca sse4_1 sse4_2 x2apic movbe popcnt tsc_deadline_timer aes xsave avx f16c rdrand lahf_lm abm 3dnowprefetch cpuid_fault epb cat_l3 cdp_l3 invpcid_single pti intel_ppin ssbd ibrs ibpb stibp tpr_shadow vnmi flexpriority ept vpid fsgsbase tsc_adjust bmi1 hle avx2 smep bmi2 erms invpcid rtm cqm rdt_a rdseed adx smap intel_pt xsaveopt cqm_llc cqm_occup_llc cqm_mbm_total cqm_mbm_local dtherm ida arat pln pts
Als je dit terug krijgt heeft je UEFI support voor virtualisatie, en je CPU ook. Krijg je niks terug kan het best zijn dat je UEFI er support voor heeft maar je CPU niet, of andersom. Dit zijn namelijk je CPU flags.
Als het goed is, zijn dat gewoon de CPU Flags, die kun je vanuit windows met CPUID CPU-Z uitlezen en daar staat VT-x niet tussen (als of het disabled is in de bios)

de processor heeft wel degelijk VT-x volgens intel, en gezien de houding van Dell in de bovenstaande links. denk ik dat het een verloren race is.

maar nooit geschoten...

ik ga vanavond eens kijken wat fedora te melden heeft

Bedankt :)
Punt was om te checken of het niet iets is in Windows wat het bij jouw om wat voor reden dan ook tegenhoud. Ik vertrouw CPUID / CPU-Z wel verder, maar het kan nooit kwaad even te dubbelchecken.
Ik hou op met reageren op Tweakers nieuwsberichten 8)7

[Reactie gewijzigd door Fero op 30 juli 2018 12:51]

Onzin. Bij Dell en HP laptops kan je gewoon bij de virtualisatie instellingen. Misschien niet bij de Inspirons, maar zeker bij de Latitude, Precision en XPS.
Het zit gewoon te whinen op een nieuwsbericht ipv. een forumtopic ervoor aan te maken en het aan te pakken.
ik heb verschillende bronnen aangedragen van mensen die met het zelfde kampen.
ja ik zit te whinen op een nieuwbericht, maar geloof me ik heb alles al geprobeerd.

een forum post aanmaken? waarom? om voor de zoveelste keer moeten horen dat hyper-v uitgeschakeld moet zijn om virtualbox te kunnen gebruiken, dat ik het aan kan zetten in de bios, dat ik de bios moet resetten in een special secuence? windows opnieuw moet installeren?

zeker als je de houding van Dell ziet in de eerder aangedragen linkje zie je dat het een verloren zaak is.

voor een duren xps machine mag je daar best wel eens van balen
Heb je daar een bron voor? alle XPS'sen die ik heb (gehad) hadden gewoon VT-X voor zover ik weet. Heb je niet toevallig Hyper-V geïnstalleerd staan? Dat zorgt (of zorgde) er in het verleden wel voor dat VT-X onjuist gerapporteerd werd waarvoor bijvoorbeeld Virtualbox niet werkte als de Hyper-V rol geïnstalleerd was (Misschien omdat Hyper-V VT-X dan "claimt" waardoor het lijkt voor andere virtualisatie software dat deze feature niet beschikbaar is)..

Ook kan het zijn dat virtualisatie support bugged raakt, deze instructie heeft dat voor mij in het verleden eens opgelost.

Reset BIOS settings to default
Disable both VT-x and VT-d
Reboot the Machine
Shutdown the Machine
Boot into the BIOS again
Enable both VT-x and VT-d

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 juli 2018 12:41]

al geprobeerd, werkt niet bij mij.

ander oplossing op github die ik vind was een voor een VT-X and VT-d inschakelen met reboots er tussen.
werkt ook niet.

het lullige is dat ik nooit VM heb gedraaid op mijn laptop (werk laptop) tot ik 3maandan na het vervallen van de garantie tegen dit probleem aan loop. 8)7

het is een XPS 13 (9360) I7 FullHD

[Reactie gewijzigd door Proxx op 30 juli 2018 14:36]

Ook al eens een herinstallatie gedaan? Probeer anders eens de Hyper-V rol te installeren (deze kan je later altijd weer verwijderen). Als je daar een VM in kan draaien zou je VT-d en VT-x moeten werken. Let er wel op dat zoals ik al aangaf, Hyper-V niet geïnstalleerd mag staan als je een andere applicatie VT-x wil laten gebruiken.

Edit: Ik weet niet of je bijv. Docker hebt getest op Windows 10, maar deze installeert Hyper-V, en kan er dus voor zorgen dat bijvoorbeeld Virtual Box niet meer werkt.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 juli 2018 15:03]

Anoniem: 470811
@Proxx30 juli 2018 12:48
Heb je niet Windows Home ipv Windows Pro?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 470811 op 30 juli 2018 17:42]

Dit heeft niks met Windows te maken... al helemaal gezien dit artikel gaat over de Ubuntu-versie.
Erg fijne laptop moet ik zeggen! Enige probleem was het probleempje met de webcam support (was UVC 1.5 only!), deze is echter in de laatste 4.18 kernels verholpen 8-)

Ik heb speciaal deze editie gekocht om te zorgen dat mijn aankoop in de Dell linux statistieken wordt meegeteld. Mijn persoonlijke voorkeur ligt echter niet bij Ubuntu dus heb er mijn eigen favo distro op geinstalleerd :P
Kan je dit niet achteraf laten weten? Ik heb destijds een XPS15 9550 gekocht en direct ubuntu op gezet ivm mijn werk.
Waarom zou je dat laten weten als je hem zelf zo kunt kopen? Het gaat over verkoopsaantallen, die ene van jou zullen ze niet even +1 doen op hun counter :)
Destijds was er nog geen sprake van een XPS 15 met ubuntu. Er was een gerucht dat die waarschijnlijk zou komen
Daar heb ik er 2 van aangeschaft voor 2 developers. Gingen allebei stuk na 1 jaar en 2 weken. Garantie was 1 jaar, aanschaf 5k. Dell mag van mij een hele, hele, hele hoge boom in. :-)
Dit is wel echt schraal van Dell tegenwoordig, vroeger was 2 jaar de norm(via b2b). Zelfs met BTW aankoop adverteren ze met 1 jaar onsite garantie, dat moet natuurlijk wel met 2 jaar basic support zijn anders overtreden ze de wet. Beetje dubieus, wilde persoonlijk een Dell laptop kopen maar twijfel nu...
Tja en dat ze dan zogenaamd allesdekkende garantie aanbieden voor €99,- moet je ook maar met een korrel zout nemen.

Er zal vast wel een of andere slimmerik een maas in een wetje gevonden hebben om deze constructie te laten bestaan.
Toch is dat vrij standaard voor zakelijke aankopen, HP, Apple zijn vaak niet anders, ook in de regel maar een jaar garantie, tenzij je extra bijbetaald voor Carepacks of Apple Care. Iets dat je bij Dell ook had kunnen doen met Pro Support.
Dat klopt, en het was ook een bewuste keuze dat we dat niet bij gekocht hadden. Zo desastreus is het derhalve ook niet. Echter, 1 van de 2 systemen is na 9 maanden het hele binnenwerk vervangen (moederbord, cpu, ram) na aanhoudende CPU problemen. Als die laptop dan net een week na het jaar kaduuk gaat en je wordt ontzettend associaal afgeserveerd aan de telefoon, tja, dan verspeel je je credits wel een beetje bij mij. De andere laptop had blue screens, veel rare issues. Ach ja, zoals ik al zei, bewuste keuze geweest om geen extra support bij te kopen. Maar **** zakken vind ik het wel een beetje. ;)
Ouch... daarom hadden wij er ook 2 jaar ProSupport bij gekocht. Maarja, dat is ook juist wat Dell hoopt dat je doet.

Trouwens, ik weet niet waarom deze bij jullie kapot zijn gegaan... maar als het het bekende battery swelling problem is, dan zou Dell ze nog steeds moeten vervangen. Zie ook: https://www.notebookcheck...of-warranty.247546.0.html
Dat was het niet. Desondanks bedankt voor de tip. ;)
Dat is mooi! Door dat te doen is er in ieder geval incentive bij Dell om de Linux drivers te blijven ondersteunen en mogelijk in mainline te krijgen, wat alle distro's ten goede komt.
Zover ik weet is er geen greintje Dell specifieke code in de Ubuntu images die ze leveren op die dingen. Of in ieder geval, niet meer. Met Project Sputnik was dat tot ~16.10 wel het geval.

Ik heb zelf een XPS 15 9560 (Developer editie ook) waar ik na het in ontvangst nemen meteen Fedora op geïnstalleerd heb, zonder ook maar iets van een driver apart te hoeven installeren.

Ook Ubuntu 18.04, wat ik een tijdje geleden geprobeerd heb op deze machine, draaide zonder toevoegingen van PPA's of driver installaties, die werden netjes tijdens de installatie meegenomen (en geleverd in de standaard Ubuntu en Fedora images).
Dat de drivers inmiddels in mainline zitten betekent niet dat Dell ze niet support en updates geeft.
True, al zit er geen eigen Dell hardware in een XPS. Dat soort mainline drivers komen van Intel, nvidia, Samsung (SSD) etc. Het aantal mainline drivers voor consumenten productiebakken is op één hand te tellen.
Ik heb speciaal deze editie gekocht om te zorgen dat mijn aankoop in de Dell linux statistieken wordt meegeteld.
Ik ben ook begonnen met het kopen van Laptops met Linux pre-installed. Heb nu een Purism Librem 13. Ik vind het alleen al een fijn gevoel dat ze dus garanderen dat Linux er goed op draait. Bovendien wil ik net als jij stemmen met mijn geld. Ik wil geen extra plusje bij de Windows stats, maar een extra plusje bij de Linux stats.

Bovendien is het mooi om te zien dat Linux op de laptop langzaamaan wel steeds meer beschikbaar komt. En dat door mensen als jij en ik die er hun geld tegenaan gooien.. :-)
Dat is een van de redenen dat ik af en toe aan open source projecten doneer :)
Tja alleen jammer dat 13" zo klein is. Mijn huidige werk-laptop is een 17" (helaas slechts FHD) en dat scherm vind ik al te klein, zelfs het 24" scherm van mijn werk-desktop vind ik klein als ik meerdere vensters naast elkaar wil zetten.

De XPS15 9550 van @lauwie0 is waarschijnlijk ook niet (meer) leverbaar met ubuntu, ik zie hier op Tweakers in ieder geval alleen berichten over de XPS13 voorbij komen.
een Developer Edition laptop met maar 4GB geheugen :+ ben benieuwd wat je daarop wilt gaan developen.. mijn IDE vreet zeker al 2,0GB geheugen op.
Linux biedt IDE's die je ook bijvoorbeeld prima kunt draaien op een ARM processor op 600MHz en 256MB RAM. Hoewel de c++ compiler flink geheugen kan vreten voor complexe code, valt de IDE - als je niet een of ander in Java geschreven gedrocht gebruikt - doorgaans reuze mee qua systeemeisen.
Dan ben ik wel benieuwd wat die setup is op een 600Mhz ARM bordje.. Ik denk dat je niet veel verder komt dan een tekst verwerker als VIM met een paar hele fancy plugins.. En dan nog kan je even rustig boodschappen doen of je gazon rustig aan water als je op de compile knop drukt met een beetje flinke project. Als programmeur wil je natuurlijk zo min mogelijk tijd kwijt zijn om te wachten om weer verder te kunnen ontwikkelen.

En waarom is Java een gedrocht? :)
Een 600MHz ARM bordje lijkt me een prima duidelijke spec. Oh, de display wordt door de ingebouwde FPGA gedaan, zit geen acceleratie op, hij plempt gewoon een framebuffer naar de HDMI plug. Om 't nog wat erbarmelijker te maken.

Niks mis met vim toch? Ik gebruik ook best vaak geany, vroeger "kate" maar die is wat rammelig geworden.

Als je een C/C++ project goed opzet, hoef je helemaal niet zoveel te bouwen. Door incremental builds te doen hoef je alleen maar de wijzigingen te compileren en de boel te linken. Door de boel goed te organiseren kun je ook zorgen dat de onderlinge dependencies beperkt blijven.

Als je regelmatig "full" builds wil doen omdat je niet vertrouwt op de incremental builds, dan is je project gewoon stuk.

En wat betreft Java, lees die regel nog eens goed...
VIM heb je ook meteen een goede editor mee te pakken.
De minimale specs die Tweakers post kloppen niet volgens mijn. Check Dell website.

De goedkoopste versie heeft 8 gig ram en 256 SSD opslag.
De duurste versie heeft 16gig ram en 512 SSD opslag.
Als je goed zoekt, volgens mij zijn er ook 32GB en 2 TB SSD versies.
Zover ik weet niet van de 'developer' editie.
Ik zie het nu ook niet staan, ik weet bijna zeker dat ik een Ubuntu met meer geheugen en meer SSD kon vinden, ik zie op dit moment alleen op de USA website 1TB SSD.
Op mijn 7 jaar oude XPS17 met 4GB ram en Debian 9 (XFCE desktop) gebruik ik toch dagelijks PyCharm icm docker, met een Flask backend en een cordova frontend.
Merk niet dat ik zoveel geheugen tekort kom, hoor.
Ik heb net even gekeken, Pycharm pakt hier met een simpel projectje al bijna 900MB , mijn systeem (Arch met XFCE) volgens mij zonder dat dat er iets open staat 700MB. Dan ben ik toch wel benieuwd wat je op die systeem van jou ontwikkelt. Als je hiernaast ook nog images voor docker in het geheugen moet laden en iets van een browser gebruikt dan loopt je geheugen toch al wel snel vol.

Edit: of je moet een flinke swap partitie/file hebben en dan natuurlijk ook veel geduld :-)

[Reactie gewijzigd door Tjahneee op 30 juli 2018 14:11]

Ik had vroeger een oude 486 naast mijn dikke opgefokte pentium-2 staan. Die 486 gebruikte ik als test machine, daar moest het soepel op draaien. Op die 486 kon je 't goed zien als je bijvoorbeeld dingen op het scherm twee keer deed renderen, en het scrollen (met hardware acceleratie) wel echt vloeiend was.
Douw er een rammetje bij ? :)
Moet je goed kunnen solderen!
Dit vind ik mooi om te zien! Windows eraf en Ubuntu erop is het eerste dat ik doe als ik een laptop heb gekocht.

Ik ben benieuwd of de Ubuntu versie ook wat goedkoper is omdat de Windows licentie niet betaald hoeft te worden. Of zou DELL die zo goekoop inkopen dat het praktisch geen verschil maakt?
Als je op de site van Dell kijkt scheelt het €100,- (in het voordeel van de ubuntu versie)
Meer keuze is altijd welkom, nu hopen dat meer grote aanbieders dit gaan doen.
Dat is handig, kun je daarna je eigen Windows key gebruiken voor de laptop, scheelt 100eu
Moet je wel een retail Windows key hebben liggen, en die kosten vaak zoveel (€150 minimaal in de pricewatch voor een legale versie, de minder legale versies laat ik achterwege), dat bijleveren bij een nieuwe PC goedkoper is normaliter.

Zakelijk gezien laat je eigenlijk altijd ook een Windows installatie meeleveren door de OEM daar zakelijke volume licenties van Windows desktop OS'sen enkel upgrade licenties zijn, er moet dus een Microsoft OS op de machine staan voordat je deze mag installeren.
In het verleden is gebleken dat er over het algemeen weinig verschil in prijs is door Ubuntu mee te leveren. Aan de ene kant zijn OEM licenties niet erg duur en is voor Dell de support hoger per device. Omdat er minder devices verkocht met Ubuntu dan met Windows.
Dell heeft in het verleden ook wel de Ubuntu versies van bijvoorbeeld een grotere of snellere harddisk voorzien tegen dezelfde prijs als de Windows versie. Geen prijsverschil in aanschaf, maar je kreeg wel voor pakweg 100 dollar aan upgrades erbij.
Wat je vaak ziet is dat de Windows versie met extra meegeleverde software komt (waar bedrijven voor betalen, zodat het meegeleverd wordt) en daardoor de Windows versie goedkoper uitvalt.
Ik heb ook een XPS 13 9360 geleverd met Linux, zat een wifi chip in die zeer slecht werd ondersteund door Linux maar die hebben ze kosteloos vervangen door een Intel.
Wel een puntje van aandacht, weet alleen niet meer wat voor chip er origineel in zat.
Waarschijnlijk de Broadcom, die heb ik ook vervangen voor zo'n heel standaard Intel wifi chip van 20 euro. Werkt perfect daarna, wereld van verschil.
Helaas, de huidige generatie XPS is met een Killer geval. Nog meer drama dus.
Die Killer Wi-Fi zijn Intel chips, het "killer" gedeelte zijn alleen drivers in Windows dus met linux support is dat normaal geen probleem
Volgens mij is "Killer" Atheros, althans dat was het in het verleden, mijn moederborden met "Killer Nic" hebben beide een Atheros chipset.

Volgens dit artikel van Dell trouwens ook https://www.dell.com/supp...systems-supported?lang=en

Volgens mij zit er voor de meeste Atheros nic's standaard support in Linux.

Edit: Atheros zijn de oudere generaties, nieuwe generaties lijken inderdaad Intel te zijn :)

Zie ook: https://www.anandtech.com...he-killer-wirelessac-1550

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 juli 2018 12:49]

Volgens mij inderdaad een Atheros want ik kan mij nog herinneren dat ik daar firmware voor aan het zoeken was. Is al even geleden en idd een intel wifi chip maakt een groot verschil
Oh? Dacht dat het ook eigen hardware was.
Tidje geleden naar de huidige XPS gekeken, en zodoende wat opgezocht ivm de killer wifi.
Eigenlijk niets positiefs in welk OS dan ook. En las ook nergens dat het Intel hardware is.
Mooi, zal wel extreem soepel draaien met deze specs. Goed dat Dell Linux op deze manier wat meer aan de man brengt.
Mooi, zal wel extreem soepel draaien met deze specs. Goed dat Dell Linux op deze manier wat meer aan de man brengt.
Goh 'aan de man brengen'... Geef het aan een ouder persoon en hij weet niet wat ermee moet gebeuren want ze zijn Windows gewend. Niet al hun vertrouwde software draait erop waardoor ze eerder een afkeer krijgen.

Het heet 'developer edition'. Van de ene kant goed dat je de optie krijgt om voor Linux te gaan, maar ieder beetje 'developer' kan het er zelf ook wel op installeren. Het is dus niet echt 'aan de man brengen' maar eerder 'de man de keuze geven :) En dat vind ik wel positief eraan.
Geef het aan een ouder jong persoon en hij weet niet wat ermee moet gebeuren want ze zijn Windows gewend.
Zo, deze oude knar heeft het gefikst voor je.
Van de ene kant goed dat je de optie krijgt om voor Linux te gaan, maar ieder beetje 'developer' kan het er zelf ook wel op installeren.
Veel developers die ik ken kunnen net een pc aanzetten en gebruiken, vraag ze niet meer, daar hebben ze niet voor geleerd en snappen ze niet.
Ik draai 18.04 op m'n xps 13 9360 en ik moet zeggen dat sinds Gnome de standaard DE is, de ervaring net dikke stront door een tuinslang is. Unity was veel "snappier" en sneller. Daarnaast zit er volgens mij nog steeds een memory leak in Gnome ondanks dat die in 3.28.2 opgelost zou moeten zijn.

Binnenkort maar Kubuntu proberen.
KUbuntu is mooi, ik heb best een hoop desktops geprobeerd maar KDE steekt er met kop en schouders bovenuit.

Een simpel startmenu ( yay ) en de wereld aan mogelijkheden om dingen in te stellen.

Sinds Gnome met die launchers in de weer is, ik kan er niet aan wennen en vind het echt een draak. Terwijl ik Gnome er altijd "strak" uit vond zien en KDE op Fisher Price leek.
KUbuntu is mooi, ik heb best een hoop desktops geprobeerd maar KDE steekt er met kop en schouders bovenuit.
KDE vind ik nu juist lelijk en daarnaast heb ik hem altijd al traag gevonden. Gnome is echter ook niet meer wat het geweest is. Ja in 2004-2006 was het prima maar vanaf 2008 vond ik de Gnome-versie van Ubuntu ook al onwerkbaar traag, ik ben toen overgestapt naar XFCE en dat was dus nog Gnome 2.x, juist 3.x is nog veel zwaarder geworden, ook relatief d.w.z als je de vooruitgang in cpu/gpu/geheugencapaciteit meeneemt.
Sinds Gnome met die launchers in de weer is, ik kan er niet aan wennen en vind het echt een draak. Terwijl ik Gnome er altijd "strak" uit vond zien en KDE op Fisher Price leek.
Tja tijden veranderen. In Gnome worden ook langzamerhand steeds meer dependencies op systemd doorgevoerd. Waar GNU altijd een pakket was van onafhankelijke maar samenwerkende programma's die stuk voor stuk vervangen konden worden door meerdere alternatieven is dat met systemd niet meer het geval. Dat, wordt samen met udevd en andere aan het systemd toegevoegde projecten (zoals gummiboot dat nu systemd-boot geworden is, logind, networkd, systemd-journald) steeds meer met elkaar verweven. Met name ook op systemd-journald is kritiek omdat het de logs binair opslaat waardoor deze gevoelig wordt voor corruptie. Er wordt al gekscherend gesproken over "Enjoy your new Windows 9 Linux system!".
https://www.zdnet.com/art...others-on-linuxs-systemd/

Al voor 2008 vond ik XFCE een prima alternatief, LXDE vond ik toen, en nu erg spartaans, dat is dan weer het andere uiterste. Aangezien er veel software afhankelijk is van het Qt-framework of zelfs van KDE-pakketten hoop dat LXQT snel volwassen wordt.
Beauty en beholder enzo.

KDE is gewoon een fijne desktop en op mijn ThreadRipper is het allemaal redelijk vlot.

SystemD is wel een draak, maar ja what you gonna do?
- antiX
- Sabayon Linux
- TrueOS Desktop (FreeBSD)
Heb ook al gekeken naar Devuan? Volgens mij is dat Debian zonder SystemD, maar het heeft wat moeite gekost mijn machine stabiel te krijgen, ik vind het eerst wel prima.

En het fijne aan Ubuntu is dat er overal wel een PPA voor is.
antiX is ook zonder systemD, is ook Debian-gebaseerd maar is rolling-release, in tegenstelling tot Devuan. Nu is bij Debian de upgrade naar een nieuwere versie behoorlijk betrouwbaar maar bij Ubuntu zijn er naar ik begreep wel eens issues. Als het al moeite kost om Devuan stabiel te krijgen, da's niets voor mij, ik ben al mijn tijd al kwijt aan het gezin.

Bij Linux Mint is het in ieder geval zo dat ze de upgrade zelfs afraden. Linux Mint gaat ervan uit dat je het beste altijd een schone installatie doet. Dat betekent dus ook al je apps opnieuw installeren, eventuele overbodige troep zoals een mailreader verwijderen (ik gebruik al jaren uitsluitend gmail) enzovoorts. Juist dat soort flauwekul heb je niet met een rolling-release distributie.

Daarnaast heb ik de laatste tijd gehad dat op een aantal PC's en laptops Debian en afgeleiden (o.a. Snow Linux, SolydX) wel prima installeren maar daarna na het opstarten (waarbij je de grafische omgeving ziet) je achterlaten met een 'zwart scherm'* om in te loggen. (* er is wel enigsszinds contrast waarneembaar. bij een schaal van 0-100 met zwart op 0 worden witte afbeeldingselementen ongeveer waarde 1, het is echter te onduidelijk om er iets te lezen). Het is in ieder geval geen driver probleem. Op één laptop heb ik toen xubuntu gezet maar of die nog draait weet ik niet. De HP Proliant 330 met nVidia-pci kaart heb ik Windows 7 op geïnstalleerd (was bedoeld als dual-boot) maar vanwege onwerkbare traagheid en een verhuizing is die inmiddels ook afgevoerd.
Ik zou XFCE proberen, draai zelf al een paar jaar Linux Mint XFCE editie. Werkelijk de beste desktop die ik ooit heb meegemaakt. Alle instellingen zijn maximaal een paar clicks weg, het ziet er strak uit, werkt vloeiend, stabiel en snel.
Gelukkig kan Unity icm 18.04 gewoon (heb die combi zelf hier draaien , zie bijvoorbeeld https://linuxconfig.org/h...18-04-bionic-beaver-linux voor een installatieprocedure).
Probeer dan eens een distro waar GNOME niet verkracht word door de developers door te mixen en matchen (met alle rampzalige gevolgen van dien) en waar geen features ingepatched hoeven te worden. Fedora, bijvoorbeeld.

Draait op die van mij (XPS 15 9560) als een zonnetje.

Als je KDE wil proberen zou ik Kubuntu links laten liggen en voor KDE Neon gaan. Is ook Ubuntu onderhuids, maar wel met een complete KDE installatie waar geen mix-en-match is gedaan ook, gesteund door de KDE ontwikkelaars.
Ik heb het *buntu syndroom ook te pakken en al een aantal verschillende geprobeerd op mijn XPS 13 en XPS 15 maar Kubuntu is tot nu toe wel echt de beste.
Nog niet perfect, multimonitor doet soms beetje vreemd maar zo veel beter dan Ubuntu. Bij Ubuntu was het altijd problemen met hibernate en multimonitor via displayport. Dat geklooi is eindelijk opgelost met Kubuntu.
Ik geloof dat Ubuntu Mate de Gnome 2.x als standaard had. Ik dacht, laat ik het even melden naast de suggesties om gewoon weer unity te gebruiken of over te gaan naar kde of xcfe etc.
Ik ga altijd terug naar Manjaro met de Cinnamon de.
Kan je hier vooraf testen:
https://www.ubuntushop.be/index.php/test-ubuntu.html
Heb deze aangekocht:
https://www.ubuntushop.be...ubook-14-metal-shell.html
Hun Tails Live boot is voor mij onmisbaar.
De goedkoopste versie heeft 8 gig ram en 256 SSD opslag.
De duurste versie heeft 16gig ram en 512 SSD opslag.
Logisch dat ze dit weer op de XPS13 doen omdat ze op een 15 de Nvidia GPU drivers ook moeten ondersteunen en dat je dan aan de slag moet met prime en bbswitch ed. Hetgeen in mijn ogen nog steeds een regelrechte ramp is! Op mijn oude XPS15 staat de nvidia gpu gewoon altijd uit. Ik kan daardoor echter geen gebruik maken van de HDMI poort enkel de miniDP.
Maar na vele pogingen, herinstalls, bootloops, power problemen,... heb ik er vrede mee genomen
Dit is meer een probleem op Ubuntu. Sinds ik manjaro gebruik werkt alles perfect. En je kan gewoon een GUI gebruiken.
Dat is dan een Ubuntu issue inderdaad, want ik heb hier met mijn 9560 (XPS 15) geen last van met Fedora 28 en 29. Rechts klikken op een applicatie en kiezen voor 'Uitvoeren met grafische kaart' en gaan met die banaan.

HDMI werkt ook als een trein.
Ik heb een XPS15 van 2 jaar oud met Ubuntu aangeschaft, eerst Gnome gebruikt, maar sinds kort overgestapt op i3. Moet zeggen dat het performance verschil gigantisch is (in het voordeel van i3), het gebruikersgemak van een tiling WM is ook veel groter als je veel in de terminal zit, nog een voordeel is dat je er achter komt dat je al die noob tooltjes in Ubuntu helemaal niet nodig hebt maar dat de meeste zaken veel eenvoudiger in configuratie bestanden en met aan te passen scripts zijn in te stellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee