HP levert meer pc's tegen hogere prijzen maar vreest cpu-tekorten

HP's Personal Systems heeft zijn kwartaalomzet en operationele winst zien stijgen omdat het meer laptops en desktops leverde en de gemiddelde verkoopprijs hoger lag. Voor de komende tijd hinderen cpu-tekorten verdere groei.

De Personal Systems-divisie was in HP's fiscale vierde kwartaal goed voor een omzet van 10,1 miljard dollar, 11 procent hoger dan vorig jaar. Volgens de fabrikant deden verschillende regio's wereldwijd en meerdere productsegmenten het goed en zowel de omzet uit de consumenten- als de zakelijke markt steeg met 11 procent. Wat notebooks betreft steeg de omzet met 14 procent, voor desktops was dat 6 procent en met workstations behaalde HP een 10 procent hogere omzet. HP claimt een marktaandeel van 22,5 procent op de pc-markt te hebben.

HP waarschuwt in zijn door Seeking Alpha opgetekende toelichting op de kwartaalcijfers wel dat cpu-tekorten de resultaten van de eerste helft van 2019 negatief gaan beïnvloeden. Intel heeft moeite om genoeg 14nm-processors te maken omdat de 10nm-productie meerdere keren is uitgesteld en nu pas eind 2019 kan beginnen. HP claimt de gevolgen vanaf nu daarvan te ondervinden en niet genoeg processors af te kunnen nemen, waarbij het zowel om goedkopere als duurdere cpu's zou gaan. Op de vraag of HP profijt kan hebben van zijn goede banden met AMD, als een van de grote afnemers van AMD-chips, antwoordt het bedrijf dat 'er zeker segmenten en regio's zijn waar AMD's aanbod een aantrekkelijk alternatief kan zijn'.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-11-2018 • 09:16

112 Linkedin Whatsapp

Reacties (112)

112
104
25
2
0
43
Wijzig sortering
Op de vraag of HP profijt kan hebben van zijn goede banden met AMD, als een van de grote afnemers va AMD-chips, antwoordt het bedrijf dat 'er zeker segmenten en regio's zijn waar AMD's aanbod een aantrekkelijk alternatief kan zijn'.
Hier druipt de afhankelijkheid en het niet voor het hoofd willen stoten van intel vanaf zeg.
Terwijl een grote groep gebruikers echt niet meer merkt wat voor cpu ze in hun systeem hebben nu met zen..
Intel kennende zal er wel weer een snood contractje met HP zijn waardoor ze niet vrij een amd cpu kunnen gebruiken. Van mij mag Intel weer lekker terug naar 50% marktaandeel worden gewerkt. Te beginnen met de server markt, want dan krijgt AMD weer wat geld om een mooie GPU te ontwikkelen. Nvidia mogen ze van mij ook wel afschieten.

EDIT: -lekker

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 30 november 2018 14:26]

Geen idee waarom je geminned word (mening modding I geuss, zucht mensen de -1 is geen meningknop). Want Intel staat er algemeen om bekend dat ze in het verleden ''exclusieve contracten'' hadden met OEM's om GEEN AMD (of Syrix/VIA) CPU's in hun systemen te bouwen. Hier is een hele video vol met smerige technieken die Intel heeft gebruikt om het AMD zo lastig mogelijk te maken (misschien een beetje biased, maar dat is voor iedereen om zelf te bepalen)

En dat is ook logisch. Intel heeft er alle belang bij om het AMD zo moeilijk mogelijk te maken. Tijdens de FX era kon Intel lekker op 4 cores blijven zitten en ze vonden het heerlijk dat AMD een minimale afzetmarkt had. Net genoeg om overeind te blijven zodat Intel geen ander bedrijf de x86 licentie moest geven maar niet relevant genoeg om concurrentie te bieden tov Intel.

Ik vind dit bericht dat ook vrij verdacht en naar mijn idee zijn deze praktijken nog steeds gaande. Er is helemaal geen CPU shortage. Er is alleen een Intel-CPU shortage. Als HP echt zou willen groeien dan hadden ze al lang de middelvinger naar Intel opgestoken en massaal Ryzen CPU's in hun laptops gestopt. Geen consument die daar iets om geeft. (mss het bedrijfsleven idk)
Ongetwijfeld allemaal waar. Het enige wat ik me afvraag is of AMD wel zoveel processoren zou kunnen leveren, om die van Intel gedurende een jaar te vervangen. Dat zouden er wel drie keer zoveel zijn als ze nu verkopen, in die markt?
ik denk dat zonder de opmerking "Nvidia mogen ze van mij ook wel afschieten." er een stuk minder minnetjes worden gegeven, dit is gewoon ranten.
Een terechte verdachtmaking aangezien Intel dit eerder veel heeft gedaan en hier door autoriteiten op 3 continenten, inclusief onze eigen Europese Commissie, voor is veroordeeld. Ze hebben nog steeds een boete van 1 miljard € openstaan: technisch gezien voor alles-of-niets rebates maar daar zit meer achter dank enkel dat, alleen kan je Intel daar niet zo gemakkelijk voor veroordelen. Zo heeft Intel op een gegeven moment geen server-CPU's meer verkocht aan Compaq omdat zij zich niet lieten omkopen en ook systemen met AMD-CPU's verkochten. Het is ook uitgebreid gedocumenteerd dat Intel miljarden $ gaf aan Dell onder de voorwaarde dat ze geen systemen met AMD-CPU's zouden verkopen en later onder de voorwaarde dat ze die systemen minder aantrekkelijk zouden maken. Intel gaf o.a. smeergeld aan Mediamarkt om geen systemen met AMD-CPU's te verkopen.

Niet dat AMD nooit iets verkeerd doet (en wanneer dat gebeurt dan uit ik consistent felle kritiek) maar het verschil zit hem erin dat AMD nooit illegale 'afspraken heeft gemaakt met OEM's en winkels en dat AMD nooit proprietary software of hardware misbruikte om de performance op een Nvidia-kaart om zeep te helpen terwijl Nvidia dit wel richting AMD deed.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 30 november 2018 14:51]

hmmm...hangt meer vanaf he...
De ene processor houdt ook een ander moederbord, een andere driverset, etc in dan de andere processor.
beetje lullig als ze b.v. wel 200.000 moederborden hebben besteld voor intel processors, maar dan over moeten gaan op amd processors omdat intel het niet aan kan...
Dat was precies mijn gedachte bij het lezen hiervan. HP toont zich juist niet een goede partner van AMD. Gelukkig hebben ze nu wel eindelijk een paar laptops met een Zen-CPU net als Acer maar tel voor de grap maar eens bij de PW welk percentage van de systemen (laptops en desktops) nog voor Intel is. Ik kwam voor de 8700k op net zoveel systemen uit als voor Ryzen, dat vertelt wel aardig hoe de stand van zaken is. Wat dat betreft is het tekort aan Intel-CPU's een goede zaak, dit dwingt de OEM's om meer systemen met Zen-CPU's te verkopen en hopelijk gaan de klanten het dan ook meer eisen. Bij de zelfbouwers kiezen de meeste mensen voor een Ryzen-CPU, de meeste techreviewers raden nu R3 en R5 aan in plaats van i3 en i5 en raden aan om enkel voor Intel te kiezen als je i7 neemt en dit nodig hebt voor high-RR gaming of Adobe videobewerking of andere singlethreaded programma's.
Terwijl een grote groep gebruikers echt niet meer merkt wat voor cpu ze in hun systeem hebben nu met zen..
AMD's zuinigste laptop CPU (APU moet ik eigenlijk zeggen) verstookt 15 watt; Intel levert nog veel zuinigere CPUs en ik heb de indruk dat die het grootste segment vormen qua laptop CPUs. Desalniettemin gaat dit veranderen maar op het moment biedt AMD denk ik nog lang niet genoeg keuze voor OEMs om hun hele catalogus met Ryzen uit te rusten.
Ik heb ook het idee dat PC's de laatste tijd het upgraden wel waard zijn geworden, voornamelijk omdat ze nu zowat altijd wel SSD's hebben.
Zou dat het kunnen verklaren?
Voor kantoorwerkzaamheden zijn de prestaties van een 10 jaar oude computer voldoende. Pak een Core 2 Duo/Quad desktop van 10 jaar geleden, gooi er een SSD bij om de grootste bottleneck weg te nemen in en je bent al een heel eind. Al wil je ook multimedia afspelen dan prop je er een videokaart bij van minder dan 10 euro. De belangrijkste ontwikkeling is niet de verbeterde snelheid van processoren, maar de reductie in verbruik.

Dat nu alles een SSD heeft is niet een reden om te upgraden. Je kan in praktisch alle oude systemen HDD's vervangen met SSD's, en er zijn al jarenlang systemen beschikbaar met als optie een SSD. Upgrades hadden veel eerder plaats kunnen vinden, maar kennelijk was er weinig behoefte.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 november 2018 09:42]

Ik ben geen systeembeheerder o.i.d., maar ik denk dat je de kosten van arbeid onderschat als je personeel met tien jaar oude rommel laat werken. Op een gegeven moment gaan dingen stuk, het arbeidsverlies dat dat oplevert lijkt me kostbaarder dan moderne apparatuur inzetten.
Ik weet t wel zeker. Ik neem ook niet aan dat zijn reactie als praktijk bedoeld is maar als technische onderlegging.
Doe dat eens onderbouwen want ik weet uit de praktijk dat dat het zo niet werkt, zowel gezien vanuit de werkgever / eigenaar, vanuit het technisch aspect of vanuit de systeembeheerder.

Heb zelfs server systemen gezien van, pfft met nog starlan (https://en.wikipedia.org/wiki/StarLAN) van Phillips als je dat wat zegt Mini's Geen idee hoe oud VA '88 die nu nog draaien en voor een vemogen in de boeken staan maar als er vandaag een oplossing komt is, ligt het overmorgen in de vulles bak.
Technisch dus , bij banken, Ik weet een system bij de Hoogovens dat nog met 5 en kwart dieken werkt, zonder kunnen de primaire processen niet draaien bij de Hoogovens dit zou ik zelfs willen scharen, leterlijk, onder antiek. (staat ook in een kluis)

Zo kan ik wel doorgaan er zijn heel veel varianten voor wel of niet upgraden. Anders weet ik een bedrijf dat bijna ieder kwartaal zijn apparatuur vervangt, vooral ivm snelheid.

Ligt er dus maar helemaal aan wat je wil bereiken met een automatiserings syteem.
Die hoogovens kun je qua inovatie op ICT scharen bij de Rotterdamse terminals... gewoon geen geld in steken, want het werkt toch? Tot ze geveld worden door een virus en er dagen uitliggen... voor het geld dat dat gekost heeft kun je een heel mooi nieuw serverpark en alle pc's vervangen en dan houd je nog geld over... en veel ook.
Als je het dan weer over de tijd kijkt waarop ze ook met oude crap draaiden, en toevallig mazzel hadden kun je natuurlijk ook een berekening maken. Maar de reputatieschade die ze hebben opgelopen is niet in geld uit te drukken..
Zelf van een virus kunnen ze geen een last hebben:-) niet aan het netwerk. En voor diverse zaken IDD geen geld insteken. Ik vind het een risico om je primaire werkzaamheden zoveel risico te laten lopen. Maar ik weet ook niet of ze daar een backup plan voor hebben. Vergelijk met de Rotterdamse terminals heb ik niet.
En oude crap kan ook gewoon lijven draaien
Ik weet niet over welke terminals jij het heb, maar als je hint naar de virus uitbraak bij APM dan ben je niet op de hoogte van hoe vaak de hardware word vernieuwd binnen de APM groep. Het was geen gebrekkige hardware die de oorzaak was van de grootschalige verspreiding binnen het bedrijf welke alle servers en computers heeft aangetast.

Ik meen mij te herinneren dat dit kwam door een oude feature in windows, iets van SMBv1. welke standaard aan stond binnen windows terwijl het bijna niet meer gebruikt werd. en het ook geen performance inpact had om het aan te laten voor compatibiliteits redenen.
APM werd gewoon gemanaged door sukkels. Welke zichzelf respecterende ICT'er gaat in de haven werken? Inderdaad.
De havens van Nederland zijn extreem belangrijk voor onze economie, en juist daarom is goede ICT daar belangrijk om de efficiëntie te verbeteren.
Het is niet belangrijk genoeg blijkbaar als mensen hun portemonnee niet willen trekken.
Ik denk niet dat je door heb hoeveel geld er word uitgegeven aan IT in de transport sector..
Volgens mij heb ik nog nooit een advertentie gezien voor IT functies in de transport sector met vermeld salaris waarvan ik dacht dat het een goed idee was om contact op te nemen.
Sja, die noeste Rotterdammerts hebben nu ondervonden dat je er tegenwoordig niet meer komt met poetsen alleen. Lullen is ook belangrijk geworden inmiddels. Lullen over SLA's en security bv..
Je werkt in een exotische werkomgeving! :D
ruim 20 jr ICT Detachering. kom je nog eens ergens. :)
Ondergetekende zelfde verhaal... EDS/HP/IBM en derhalve heeeel wat klantlocaties van binnen mogen leren kennen en onderhouden.
Les: geen enkele omgeving is het zelfde om over bedrijfsculturen maar niet te beginnen.
Interpretatie van gemaakte afspraken heeft al menig boardroom uit de voegen doen barsten.
Stukje uit de praktijk:

Systeembeheerders en anderen die werkzaam zijn in de it weten het maar al te goed: gaat het fout, is het jouw schuld. Gaat het goed, gaat iemand anders er met de credits vandoor. De feiten op een rij.

De IT is een industrie die nog volop zijn best doet volwassen te worden. Die strijd komt het best tot uitdrukking in de vele tegenstellingen waar je met je beheerafdeling mee te maken krijgt. Iedere IT-er weet waar ik het over heb: soms ben je de held van het bedrijf, soms de voetveeg van de business.

Een veel gehoorde klacht is dat de business de credits krijgt als alles goed gaat, maar dat IT de schuld krijgt als het mislukt. De rol van IT in de organisatie vereist, met andere woorden, een gevoel voor understatement en hier en daar nog wat finetuning.

Om duidelijk te krijgen waar de schoen wringt heeft Martha Heller, medeoprichter van de CIO Executive Council, de meest voorkomende tegenstellingen op een rij gezet. Ze heeft ze samengesteld uit gesprekken met CIO's, en opgedeeld in vier categorieën.

Afgezien van een twijfelachtig feest der herkenning, zou deze lijst een uitgangspunt kunnen zijn om de situatie ten goede te keren in gesprekken met collega's (ja, ook die van de business-zijde) en in wat gewetensvolle zelf-analyse.

Let op: lees deze lijst niet als klacht! Het is bedoeld als een vaststelling van hoe de IT ervaren wordt, en van feiten die zullen moeten veranderen, wil IT ooit een integraal, geaccepteerd en waardevol onderdeel van het bedrijf worden.

Systeembeheerbeheerparadox #1: Je eigen rol
• Je bent aangenomen voor een strategische bijdrage, maar in de praktijk ben je vooral bezig met lopende zaken.

• Het bedrijf kijkt naar jou voor risicomanagement en kostenbeheersing, maar men verwacht ook dat je voor innovatie zorgt.

• Aan de ene kant verwacht men dat je precies levert wat ze willen hebben, maar tegelijkertijd verwachten ze dat jij ze vertelt wat ze nodig hebben.

• IT kan een onderneming maken en breken, maar er zit niemand van IT aan de bestuurstafel.

Een tekenende quote van Maurizio Laudisia, CIO bij LifeLabs: "CIO's moeten pragmatisch omgaan met risico's, en dat lijkt soms dodelijk voor creativiteit en innovatie. De prijs die je betaalt voor creativiteit is vaak complexiteit en missers; in onze functie kunnen we ons dat niet veroorloven."

Systeembeheerparadox #2: Je positie
• Het werk dat je afdeling verricht is uiterst bedrijfskritisch, en toch moet je voortdurend je waarde bewijzen.

• Je vele successen blijven onzichtbaar, maar je fouten worden uitvergroot.

• Je bent nauw betrokken bij vrijwel elk bedrijfsonderdeel, en toch ziet iedereen IT als een aparte afdeling die er niet echt bij hoort.

• Je wordt afgerekend op het succes van projecten, maar die projecten zijn wel van het bedrijf als geheel.

"Het is zo'n situatie waarin iets hebt waar je niets mee mag," zegt David Hartley, CIO bij Arch Coal. "Hoe kun je jezelf onderdompelen in de business en aangeven wat ze nodig hebben als je nooit echt eigenaar kunt worden van een project? Als je het vanuit jezelf laat komen, vragen de mensen zich af wie jij bent, dat je ze dingen probeert op te leggen
Systeembeheerders en anderen die werkzaam zijn in de it weten het maar al te goed: gaat het fout, is het jouw schuld. Gaat het goed, gaat iemand anders er met de credits vandoor. De feiten op een rij.


Systeembeheerparadox #3: Je organisatie
• De mensen op je afdeling zijn gek op technologie, maar moeten de business omarmen om verder te komen.

• Je teamleden zijn niet bijster sociaal ingesteld, maar moeten relaties opbouwen en hun invloed laten gelden om succesvol te kunnen zijn.

• Intern wordt aan de opvolging gewerkt van de IT-manager, maar toch kiest de CEO vrijwel altijd iemand van buiten als de volgende chef.

• Er wordt van de IT-afdeling verwacht dat een groot deel van het werk goedkoop wordt uitbesteed, maar men verwacht ook dat ervoor wordt gezorgd dat er thuis een solide IT-fundament ligt.

Systeembeheerparadox #4: Je branche

• Het kost vaak veel tijd technologie in te voeren, maar je tools veranderen voortdurend.

• Technologie is een lange-termijninvestering, maar het bedrijf denkt in kwartalen.

• Je tools zijn peperduur, maar vertonen meer defecten dan welk ander product dan ook.

• Jij tekent de rekening van leveranciers, terwijl die hun uiterste best doen aan je business-collega's te verkopen.

Nu heeft het geen enkele zin in een hoekje te gaan zitten huilen, of naar de business te wijzen als de schuldige. Het gaat om onze branche, ons beroep, onze eigen positie. Het is aan ons om de oplossing in gang te zetten.

Dat begint met onder ogen zien wat de feitelijke situatie is, en te onderzoeken waardoor deze discrepanties worden veroorzaakt. Laat vooral in de reacties onder dit artikel weten wat je herkent, wat nog ontbreekt, en wat je wellicht al op je eigen wijze hebt weten op te lossen. Soms is het een kwestie van keuzes maken, soms van slimmer samenwerken, beter onderling begrip, en een andere taakverdeling. Maar als we dit zo laten voortbestaan, is het geen wonder dat de business IT blijft zien als een wat merkwaardige industrie - dat is het namelijk ook.

Herkenbaar?
120% herkenbaar zelfs, hulde!
Ik zou je epistel persoonlijk geschreven kunnen hebben want er is geen woord Chinees bij ( of Indiaas, om in goedkope helpdesktermen te blijven spreken)
Het viel me geregeld op dat mensen in de functie van CEO/CFO/CIO bovengemiddeld vaak op de golfbaan te vinden zijn.
De CIO van een klant waar ik vaak mee om tafel zat destijds uitte op een gegeven moment zijn ongenoegen over het bedrijf waar ik loontechnisch voor werkte. Het was in persoonlijke zin een goed en open gesprek en ik hoorde van hem dat de deal feitelijk beklonken was op ...... de golfbaan... en dat hij daar spijt van had als haren op zijn hoofd.... Ik antwoordde met 'sja... misschien moet ik me maar eens gaan verdiepen in de wereld van het golf? Dat kwam er tot nog toe nooit echt van want ik heb nog geregeld seks'.
De man had ( gelukkig) gevoel voor humor en hij begon me toch een potje te bulderen van het lachen :-)
Afijn...uiteindelijk zijn de contracten bijgeschaafd en werkbaarder gemaakt .
Golfen kan ik nog steeds niet trouwens.
T'is triest maar dat is wel waar je mee te maken hebt in 90% van de gevallen.

BTW bij die indiase helpdesken heb ik vaak het idee dat de opdrachtgever dat een klein beetje expres doet om niet te veel klachten te hebben. En dan mogen ze nog niet langer dan 6 minuten contact hebben met de klant, (met zeer beroerd engels, en als je een laptop opent je de rijstlucht tegemoet komt brr) en dan met een stopwatch erbij, jou lijn eruit gooien. Bellen dan weer netjes terug, omdat ze dan weer een nieuw ticket kunnen schrijven, te irritant voor woorden.

golfen kan ik ook niet, hahaha
Bij ons op het werk is alles Dell met 3 jaar complete garantie. 3 jaar voorbij? Nieuwe computer.
Klopt, wij knikkeren bij een defect de hele PC gewoon de vuilnisbak in.

Waarom? als je gewoon de voeding kan vervangen, het is gewoon riskanter om met oud hardware te werken. Laten we zeggen je hebt de PSU vervangen en opeens doet alles het weer, pats!, twee maanden later hetzelfde probleem... alle data weg.
alle data weg? worden documenten dan niet op een netwerkschijfje gezet? Los van de 4 jaar garantie (in ons geval) is het weggooien van een defecte hele pc gewoonweg achterlijk als het gewoon de voeding is en dat ding nog prima meekan. Dat je afschrijf ok, en dat een pc die een zekere leeftijd heeft niet meer hersteld dient te worden ook nog ok. Maar jij laat het schijnen dat je pc's van twee jaar oud de vuilbak inkiepert omwille van een voeding van een 40 tal euro's.
Een voeding voor een HP/Dell pc, zeker als dat een small form factor model is, kan je vaak alleen als spare bij hén bestellen, of selected gold/zilver/whatever partners met dezelfde prijzen, en die zijn vaak wel wat duurder dan dat vrees ik. Ze kiezen er niet zelden voor om zulke onderdelen naar eigen, lees niet standaard, specs te fabriceren, waardoor je niet zomaar elke 3rd party (m)ATX voeding als vervanging kan gebruiken.
Zou je als bedrijf niet, met het oog op vervangbaarheid en kosten, je computers bij Azerty kunnen bestellen en door hen laten assembleren, als het er b.v. 100 moeten zijn? Dat je wel zelf de onderdelen kiest. En dan als er iets mis is gewoon een duur mannetje laten komen dat meteen komt maar zonder aan een abonnement vast te zitten (er zijn vast zulke diensten). (Of problemen door een computerman in eigen vaste dienst laten oplossen als je echt zo vaak hulp nodig hebt dat dat rendabel wordt.) Zo vaak gaat er namelijk niet iets mis, gemiddeld genomen. Als je echt duizenden computers nodig hebt weet ik niet of dit scenario nog mogelijk is alleen.
Bij ons zijn het er duizenden. Prijzen en beschikbaarheid vallen best wel mee, hoewel dat zoals @uncle_sjohie al aangeeft ook komt door het volume en het contract dat we hebben bij onze fabrikant. Over de prijzen van de voedingen van de workstations, welja dat is wel even iets anders bij Dell :-).
In eerste instantie zijn het de authorized technicians (fancy name voor een beheerder die een paar lessen (al dan niet online) heeft gevolgt en een examen heeft afgelegd) die de reparaties doen. Enkel bij moederborden komt tegenwoordig de technieker van Dell zelf nog langs, rest wordt door die mensen geregeld. (wisselstukken na melding meestal binnen de 24 uur bij ons,(als we het over gewone computers hebben)

Dat die voeding niet atx is snap ik nog wel, die SFF worden echt wel heel klein en zijn een merde om in te werken qua ruimte die je nog over hebt. Zolang ze niet te zot doen qua prijzen denk ik dat het nog meevalt. En zo vaak gaat er nu ook weer geen voeding kapot.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 30 november 2018 16:40]

Binnen het onderwijs weet ik dat er veel gewerkt wordt met lease-contracten. Kleine defecten lossen ze zelf op. Als de inschatting is dat het meer dan iets kleins is worden de laptops/pc's vervangen en het defecte apparaat gaat terug naar HP voor reparatie.
Als alle data dan weg zou zijn, dan dien je toch even na te denken over een off-site backup-faciliteit.

Verder is een computer vaak na reparatie beter te vertrouwen dan voorheen. Je controleert alles namelijk nogmaals, waardoor je er zeker van bent dat er tijdens deze momentopname geen problemen geconstateerd zijn of of dat deze problemen direct verholpen zijn.

Voor werknemers sowieso een werkende werkstation achter de hand houden is ook eerder noodzaak dan bijzaak.
Ik hoop dat jullie het wel netjes laten recyclen, of weggeven of verkopen via een veiling. Dit zijn immers nog prima systemen en de doorsnee student of n00b die een internetmachine wil hebben heeft er meer dan genoeg aan. Hooguit even een voeding vervangen en een SSD erin stoppen en het werkt waarschijnlijk prima voor minstens 10 jaar. Ja, helaas hebben bedrijven zoals HP en Dell de slechte gewoonte om hun proprietary rotzooi erin te stoppen en dan ben je de pineut.

Wat jij beschrijft gebeurt waarschijnlijk wanneer niet correct wordt vastgesteld wat het probleem is. Een computer is geen auto waarbij het ene onderdeel na het andere slijt doordat het een mechanisch geheel (die onderdelen) is of doordat een bepaalde levensduur werd verondersteld. RAM, CPU, moederbord...dat gaat erg lang mee wanneer je geen gekke dingen doet. Ik heb zelf een computer die 8 jaar oud is en intensief is gebruikt, geen enkel spoor van slijtage op de grafische kaart na (die is 5-6 jaar oud).

[Reactie gewijzigd door CHBF op 30 november 2018 14:16]

Vaak zijn in de voedingen slechts een paar condensatoren defect. Ook die zijn eenvoudig en goedkoop te vervangen.
Idem voor moederborden als het al eens verkeerd gaat. Ik weet het maar dan moet je wel defecte voedingen herkennen, wat metingen kunnen verrichten en kunnen solderen. Niet gigantisch moeilijk maar als je iemand moet betalen om dit te laten doen...
Overigens ben ik zelf terughoudend met solderen (ik heb er wel een beetje ervaring mee) omdat ik niet van metaaldampen hou, eigenlijk moet je dat alleen maar doen wanneer die metaaldampen direct worden afgevoerd. Lood zit er niet snel meer in maar er zijn meer metalen die ik liever niet inadem.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 30 november 2018 15:52]

Moderne geschakelde voedingen zijn vaak niet zo makkelijk te herstellen want als er een component defect is, raken er daardoor bijna altijd ook andere componenten defect.

Er zijn ook zo goed als nooit schema's beschikbaar. Componenten moeten vaak in China besteld worden.

Reparatie is daardoor economisch niet rendabel. Ik weet het want ik heb ze diverse keren geprobeerd te herstellen.

(update over componenten erbij gevoegd)

[Reactie gewijzigd door think12 op 1 december 2018 20:08]

Mijn computer en videokaart zijn ook 10 jaar oud. Alles doet het prima, behalve de ventilator van die voeding, die ratelt. Misschien is dat op te lossen door die ventilator eraf te schroeven en eens goed schoon te maken (voor het eerst in 10 jaar!).
Schoonmaken of een beetje olie gebruiken. Hoewel je na 10 jaar eens mag nadenken over het vervangen van de voeding, afhankelijk van het model.
OK ik probeer eerst wel schoonmaken, daarna misschien olie. Inderdaad ga ik een nieuwe computer bouwen, onderdelen zijn al besteld! Voeding Corsair SF450.
Ik kan me voorstellen dat een fan van zo´n compacte voeding sneller slijt omdat je veel hitte kwijt moet die in een kleien verpakking zit.
Ik weet niet, de voeding staat bekend als extreem goed. Dus denk dat dat allemaal wel los zal lopen. Zit ook 7 jaar garantie op. En de ventilator gaat past aan wanneer je iets van 300 watt trekt of zo, in een zogenaamde 'hot test' van Johnny Guru.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 1 december 2018 17:24]

Waar staat jullie vuilnisbak..? :)
Enterprise spul is echt wel betrouwbaar, maar het grootste probleem zijn toch wel draaiende schijven en controller accu's.

Het grootste probleem met oude servers is dat de CPU maav vooral geheugen en storage capaciteit al snel miet meer voldoet en dit redelijk wat ruimte in het rack opeist.
In principe moet je altijd afschrijven op je machines... Ik ben wel eens(2013/2014) binnengehaald op een project waar de gemiddelde werkstations 11 jaar oud waren(De servers waren nog ouder, en de beheerder(die toen ontslagen was, want het was een houtje-touwtje omgeving bleek na de overname) had gewoon zijn nog oudere desktops als servers ingezet. Er waren ook geen spare werkstations(dus als een van die brikken de geest gaf kon die persoon met zijn armen achterover gaan zitten in het geval die geen andere werkzaamheden had) tot het gefikst was.

De kostenpost waar het bedrijf toen spontaan tegenaan liep was absurd hoog, voor de zittende directie niet uit te leggen(We geven nooit zoveel geld aan uit IT, waarom moet dit ineens?) en de systemen oud ijzer dus geen restwaarde. Met het budget wat er ter beschikking lag per kwartaal heb ik kritische afdelingen eerst gedaan en toen de mindere(anderhalf jaar voor alle werkstations en printers gedaan waren).. met wat er stond dingen samengevoegd en wat virtualisatie ondersteunde ingezet om al die "desktopservers" te vervangen. Ook was er wel antivirus geinstalleerd, maar geen policy orchestrator, en ook geen wsus, ik kan zo nog wel even doorgaan.

Als je werkstations afschrijft over een termijn van 5(max 7) jaar, heb je vaste, goed te onderbouwen kosten, kom je minder snel voor hardwarestoringen te staan en zijn ze voor een opkoper nog wel wat waard, en hoor je gebruikers ook niet zeuren dat ze "met oude troep" moeten werken.
Niemand die je verplicht om materiaal af te schrijven hoor, ik denk dat heel wat overheidsdiensten zelfs blij zouden zijn indien je niet afschrijft ;)
De belastingdienst verplicht een bedrijf elke uitgave van een object van boven de 500 euro als investering te zien welke moet worden afgeschreven ;) .
Aan de andere kant, hoeveel geld hebben ze wel niet bespaard over al die jaren door niets te doen en niets te kopen?
Dat bespaarde geld hebben ze dan allang elders uitgegeven.. en daarom heeft IT dus geen budget, en schrikt men van de hoge bedragen.. Meestal kom je ook pas binnen bij zo'n bedrijf als het kalf al verdronken is.
Voor de meeste bedrijven is het veel voordeliger om simpelweg een contract te hebben voor het vervangen van gehele systemen om de X aantal jaar, ipv een paar honderd PC's door iemand open te laten schroeven, de HDD er uit te halen en te vervangen met een SSD, windows te porten, etc. en dan maar hopen dat je niet tegen een willekeurig probleem aan loopt waardoor het allemaal nog langer duurt.

Een systeem upgraden is misschien leuk voor een heel klein bedrijf of voor ons als tweakers, maar in de zakelijke markt gebeurt dat over het algemeen gewoon niet.
Een SSD is kwa snelheid een van de meest winstgevende veranderingen in de computers geweest in de afgelopen jaren. Echter een PC van 10 jaar oud loopt tegen meer beperkingen aan dan alleen de HDD. De CPU kan misschien nog wel voldoende rekenkracht hebben, maar er zijn meer aspecten die verouderen. Zo gebruiken browsers tegenwoordig vaak de GPU, worden video's hardware accelerated afgespeeld enz. Daarnaast worden applicaties nog steeds groter en zwaarder waardoor je ook te maken krijgt met de beperkingen van de bus en de snelheid van je ram.

Ik betwijfel of je heel de dag fijn kunt browsen op een 10 jaar oude desktop met een Core 2 Quad en een SSD. Ik denk dat je je toch snel gaat storen aan de traagheid. Zeker als je beter gewent bent.
Dat zou je verbazen, Je kan nog uitstekend werken op een PC van 10 jaar oud voor lichte office werkzaamheden.

Het licht aan welke oude serie je hebt.
Hier een Intel core 2 duo E8400 @ 8gb ram + SSD, Dat zijn 1 van de toppers op dual core.

Bij single treaded software is er amper verschil te merken tegenover een last gen i7, het zit hem puur in het ontbreken van instructiesets.

Windows 10 draait als een zonnetje op de oudere pc,s, de specs zijn sinds Windows vista weinig meer veranderd.

mbt browser gpu, Als er een dedicated videokaart inzit vormt dat geen enkel probleem, Ze zijn nog steeds sneller dan de laatste intel HD graphics 620 serie(Iris pro niet meerekenen)...

Het enige probleem is dan 4k support...
Heb je afgezien van een moderne discrete videokaart dan nog iets anders nodig voor 4k support?
Het hangt heel erg af wat je er mee doet. Een 10 jaar oude desktop is niet bruikbaar voor alles wat je met een moderne computer doet. Maar, is hij nog bruikbaar in te zetten? Dat denk ik wel, maar wel de software op de hardware aanpassen, bijvoorbeeld installeer een wat lichtere Linuxdesktop.

Websites lopen zeer uiteen, sommige websites zijn zeer zwaar, bijvoorbeeld Google Docs is een zwaargewicht voor een webbrowser, maar gelukkig is het merendeel een stuk lichter. Met Tweakers.net zal een browser op een 10 jaar oude computer heel weinig moeite hebben.
Mijn computer is toevallig 10 jaar oud (Core 2 Duo), nooit een onderdeel vervangen. En in Chrome zonder al te veel extensies gaat bijna alles eigenlijk nog best vlot (wel een oudere versie, want hij update niet meer). Tuurlijk, het laadt vast sneller op een snellere computer. Maar als ik het b.v. vergelijk met de Apple-laptop van een vriend merk ik bij de meeste handelingen eigenlijk niet echt verschil in snelheid. Firefox met extensies wordt wel een stuk zwaarder, en er zijn nog wel meer toepassingen. Maar het valt erg mee! Met een SSD, extra werkgeheugen, en een nieuwe installatie van alle software (Windows, Firefox) zou ik denk ik nog best een paar jaar kantoortoepassingen kunnen doen zonder problemen.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 30 november 2018 16:30]

Ik betwijfel of je heel de dag fijn kunt browsen op een 10 jaar oude desktop met een Core 2 Quad en een SSD. Ik denk dat je je toch snel gaat storen aan de traagheid. Zeker als je beter gewent bent.
Geen idee maar met een i5-750 (Nehalem, refresh van de eerste generatie Core), 1333 MT/s DDR3 (geen bijzondere latencies) en SATA-300 kan je prima heel de dag browsen zonder enige traagheid als je er een SSD in stopt. Die kan ook nog prima videos renderen die je online vindt (ook in 1440p), dat gaat ook met enkel de CPU. Ik denk dat die Core 2 Quad prima zou gaan voor een kantoor-omgeving, ik merk ook geen problemen bij kantoofsoftware. Ze hoeven niet meer zo snel computers te vervangen bij de meeste bedrijven maar het zit nog in het kopje dat het na een paar jaar oude troep is. Een gewoonte die mensen niet zomaar even afleren?

[Reactie gewijzigd door CHBF op 30 november 2018 14:30]

Ik denk dat het probleem is dat computers mettertijd traag worden doordat er te veel crap op staat. Programma's die op de achtergrond draaien, slechte updates van Windows, enz. Met een schone, nieuwe installatie van alle software denk ik dat je bijna altijd het probleem "mijn computer is traag" zou kunnen oplossen, voor de gemiddelde, niet-Tweakende medemens.
Inderdaad en dit is veel meer een Windows-probleem dan een computer probleem. Gebruik Linux net zo intensief en dit gebeurt veel minder.
Niet dat het bij Linux alleen maar rozengeur en manenschijn is (daar zijn ook wel wat probleempjes) maar het trager worden is niet echt een probleem. Ik stel nog steeds dat het voor Windows wenselijk is om jaarlijks een schone installatie te doen. Tegenwoordig denken mensen dat het wel meevalt omdat de SSD veel traagheid camoufleert. Inmiddels is mijn Windows-installatie weer ruim een jaar oud en ik begin het te merken dat het trager aan het worden, vooral bij het opstarten en afsluiten. De meeste mensen hebben het niet in de gaten omdat het geleidelijk aan verandert en ze er daardoor aan wennen.

De twee problemen bij Linux waar ik me als gebruiker groen en geel aan erger:
• File-managers openen wat trager omdat ze niet een onderdeel van de desktop zijn. Zo is Dolphin een zeer goede file-manager, als het een onderdeel van de desktop zou zijn. Hieraan merk je dat Linux nog meer op harde schijven is afgestemd want daarbij merk je het verschil niet, met een SSD wel.
• GPU-acceleration wordt nog erg weinig gebruikt (gevolg van het feit dat je nog maar sinds een paar jaar fatsoenlijk kan gamen op Linux): in browsers wordt het default niet gebruikt (zowel bij FF als bij Chromium), bij VLC kan je het inschakelen maar je moet eventueel door hoepels springen (zelf compileren en zo) en voor de desktop wordt het ook niet gebruikt.
Ik hoef jou waarschijnlijk niet uit te leggen hoeveel inefficiënter een CPU is voor dit soort taken dan een grafische kaart met duizenden processors die zeer laag geklokt kunnen werken voor dergelijk lichte taken.


Maar goed, ontopic, mijn advies aan mensen die een oude computer hebben is identiek:
SSD erin en een clean install doen (niet klonen!). Probleem opgelost.
Tweede advies van mij: altijd een aparte relatief kleine partitie voor de installtie van het besturingssysteem en alle grote bestanden opslaan op een aparte partitie en alle grote programma's (vooral spellen) installerern op een aparte partitie. Het maakt het lekker gemakkelijk om een clean install te doen. Zo hoef je bij Steam alleen maar naar dezelfde folder op dezelfde partitie te verwijzen na een clean install en Steam installeert het spel binnen een minuut. Eventjes de bestanden vergelijken met een lijstje in hun database, wat patchen, het register bijwerken, eventueel ook nog wat libraries installeren en klaar is Kees. Dat scheelt weer een half uur tot een paar uur downloaden bij een groot spel. :)

[Reactie gewijzigd door CHBF op 30 november 2018 18:01]

Kleine partitie voor alleen Windows doe ik ook al inderdaad, ik denk sinds ca. 2008. Alle programma's, documenten, en user settings/documents staan op de grote hoofdpartitie. Dan kun je heel makkelijk een image terugzetten als er iets misgaat, maar ook als je computer langzaam is geworden. De meeste programma's blijven dan gewoon werken: alleen sommige moet je misschien opnieuw installeren. En ik heb een aantal belangrijke programma's al geïnstalleerd voordat ik het image maak, dus die blijven dan sowieso werken. Ik heb ook meerdere images voor de besturingssysteempartitie, maak in principe een nieuwe nadat ik belangrijke dingen verander (al heb ik dat inmiddels al lang niet meer gedaan...).
En heb je al eens nagedacht over het stroomverbruik van zulke oude systemen, kost ook geld en ook met SSD zijn ze nog steeds traag en zal het lijden tot irritatie bij werknemers. De betrouwbaar is minder en er zullen vaker reparaties nodig zijn. problemen met drivers, het eventueel niet kunnen draaien van moderne software/os.

Eigenlijk kan ik me geen situatie voorstellen waarin je dit gaat aanraden.
Het stroomverbruik is hoger maar je moet het afzetten tegen de vervangingskosten. Waar precies de sweet spot ligt daar kan je over discussiëren maar je moet dat zeker niet overdrijven! Stel dat die oude PC 50W meer uit de muur zou trekken (het verschil zal veel kleiner zijn!) dan heb je per 20 uur €0,2 kosten. Laten we met 50 weken per jaar en 40 uur per week rekenen, dan zit je op pak hem beet €10 per jaar.
De betrouwbaar is minder en er zullen vaker reparaties nodig zijn.
Het is geen auto! Buiten het opslagmedium en de voeding (dus de CPU, het moederbord, de RAM en eventueel een low-power grafische kaart) zal er niet snel iets stukgaan in die computer als het geen DOA is. Het kan eens gebeuren maar het gebeurt niet snel!

[Reactie gewijzigd door CHBF op 30 november 2018 14:35]

En al de materialen voor nieuwe computeronderdelen, wandelen gratis en voor niks de fabrieken binnen? En er word geen energie besteed aan het ontwerpen van nieuwe onderdelen? En die onderdelen worden niet over de hele wereld verscheept?

Over het algemeen zijn nieuwe onderdelen zeker beter te vertrouwen en nuttiger om werk mee te verzetten. Maar kom kom alsjeblieft niet aan met de mileu-kul die je hier verkondigt. Want die laatste paar procenten verbruik meer, dat is maar een druppel op de gloeiende plaat.

Tegen de tijd dat je de gespendeerde energie voor nieuwe onderdelen hebt "terugverdiend" ben je al gauw 2 of generaties aan computeronderdelen verder.

Zo had ik zelf ook een Core Duo E8400 voor 7 jaar. Toen een SSD erin, en na 2 jaar het systeem geruild tegen een Ryzen processor. Het systeem doet nu al 2 jaar dienst als OPNSense router en ik verwacht dat het systeem zeker nog 2 tot 3 jaar daarvoor ingezet kan worden. In die capaciteit verbruikt het systeem echt zoveel niet.

De meest efficiente wijze om energie verbruik in te dammen voor elk item dat ooit door mensenhanden is geproduceerd, zijn de drie R'en. Repair, Repurpose, Recycle..in deze exacte volgorde. De meeste mensen denken amper na over de 2 eerste R'en en gaan gelijk voor de 3e R. En dan denken ze nog steeds dat ze goed bezig zijn, terwijl het eerder geschaard moet worden onder het 'beter dan niets' kopje.

*edit* - typos

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 1 december 2018 18:54]

Edit je praat tegen de verkeerde, ik geef geen fuck om dat zgn milieu, Maar wel om de portemonnee en als IT-er is het gewoon beter om nieuw(er) spul aan te raden.
Dus jij bent er ook zo eentje die moet leren dat je geld niet kunt eten. Want dat krijg je als je maar blindstaart op het "portemonnee" concept. Want of je het wilt of niet, je bent wel degelijk onderdeel van het milieu, net zoals ieder ander op deze aardkloot.

Maar goed, jij als IT'er hengelt je centjes wel binnen, maar zal door die instelling nooit veel verder uitgroeien. Diegenen die wel een stap achteruit kunnen zetten om het geheel te overzien, die vangt als IT architect heel wat meer euros in de portemonnee.
videokaart bij van minder dan 10 euro.
Zoals?
Vergeet ook RAM niet.
4gb ram is meer dan afdoende voor de meeste systemen hoor.
moderne browsers / website,s nemen best veel werkgeheugen tegenwoordig.

Zit er een 64-bit OS op dan kan het heel rap gaan.
Het verschil tussen 4 vs 8 gb ram is zeker goed te merken, ook bij lichte office werkzaamheden, je hoeft maar heel weinig open te hebben of je zit boven de 4gb.

Wanneer er een SSD inzit merk je het ook minder als er geswapped wordt.

Ik zou zeggen zet je pagefile maar uit, je hoeft bijzonder weinig te doen of Windows komt al met de melding.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 30 november 2018 14:57]

Dat wordt inderdaad een oud tweedehands kaartje en dat zal nog moeilijk zijn. :)
De goedkoopste kaart is een GT 710, ik wil niet eens weten wat dat voor performance geeft (edit: blijkbaar een 28/40 cut van de GT 730 :')) maar voor kantoorsoftware zal het nog wel gaan. :)
Voor zoiets kan 1 GB RAM ook nog wel.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 30 november 2018 18:06]

grote kantoren gaan niet sleutelen aan computers, dat kost ze veel meer en is ook erg onpraktisch want het is administratief bijna niet bij te houden wat er in welke computer zit en waar in het bedrijf die specifieke computer staat.
Het is veel efficiënter om gewoon een lading dezelfde computers te halen en als er 1 stuk is, die te vervangen.
Win updates gaat bij zakelijke gebruikers heel anders dan op je eigen prive pctje. Bovendien is de updateomgeving in de laatste jaren flink minder beastend geworden en houden ms OS zelfs rekening met gebruikers.
Hoe kom je daar nou weer bij... Hoezo is Windows Update de zwaarste applicatie en is die steeds langzamer geworden?
Windows Update is volgens mij nog wel volledig single threaded. Heb een i9-7900x met SSD maar ook daar duurt het zoeken en daarna installeren van updates gewoon lang, als je in de processmanager kijkt zie je dan 1 core op 100% voor het update proces.
Exact. Dat is mijn ervaring ook. Vista->Win8 was toch voornamelijk disk I/O de bottleneck.

Verder is Windows update gewoon veranderd door de jaren heen. Een van de eerdere updates (Anniversary?) maakt een en ander gedistribueerd (meer validatie werk), en sinds een van de laatste major updates hebben we de cumulatieve updates.
In het begin van windows 10 draaide je nog vrij lekker op een core2duo E6300 nu is hetzelfde systeem hartstikke traag. Ik vermoed dat dat komt omdat windows steeds zwaarder is geworden.
Ook het verwerken van een grote update op de achtergrond kan zelfs een snel systeem met ssd tijdelijk traag maken.
Aantrekkende economie, opkomende markten, uitgestelde investeringen door afnemers. K denk dat die redenen belangrijkste groeifactoren zijn.
Heeft te maken met de afschrijf termijn, vroeger werden pc,s eerder afgeschreven, bedrijven hebben dit nu omhoog gesteld en zijn er nu gewoon aan toe, kan dus ook zijn dat over 2 jaar de markt weer iets daalt.

En de econmische groei idd.

De consumenten markt stelt niet zoveel voor in tegenstelling tot bedrijven.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 30 november 2018 14:27]

"HP levert meer pc's tegen hogere prijzen maar vreest cpu-tekorten"
Kwam dit eerder al over CPU's van Intel tegen = anandtech.com, Short Supply of Intel’s Gemini Lake Confirmed by PC Maker.

"Intel has publicly admitted that demand for its processors exceeds supply, which is why it is currently prioritizes shipments of its higher-end Core and Xeon products over cheaper chips."

Met andere woorden, Intel geeft hun higher performance Intel Core en Xeon chips voorrang op hun goedkopere varianten in het productie proces en de maximale capaciteit die ze daar mee hebben, dus de productie van "normale" chips kunnen ze best opschroeven, alleen moeten ze dan de productie van high performance chips juist terugschroeven in plaats van andersom, wat nu dus het geval is. En geef ze daarin ook eens ongelijk, onder de streep leveren de high performance chips nu eenmaal meer op denk ik. En mocht HP dan toch eens voor AMD kiezen, dan is dat wat mij betreft ook prima.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 30 november 2018 14:10]

Anoniem: 1136665
30 november 2018 10:22
HP is van oudsher een kwaliteitsmerk. Toen ik vroeger HP Authorized Reseller was, waren de HP's veruit de beste computers, beter nog dan de Compaq's. Ook de service en ondersteuning van HP was top.
Tig jaar geleden, voordat Agilent de instrumentatietak van HP had overgenomen, maakten ze nog voedingen, functiegenerators, etc. Veel van dat spul gebruik ik vandaag de dag nog, het gaat niet stuk en werkt na al die jaren nog perfect. De budget laptops van HP hebben het merk misschien meer kwaad dan goed gedaan.
HP is van oudsher een kwaliteitsmerk. Toen ik vroeger HP Authorized Reseller was, waren de HP's veruit de beste computers, beter nog dan de Compaq's. Ook de service en ondersteuning van HP was top.
Ik vraag me af waarom ze nooit de Nobelprijs voor Hardware hebben gehad :)

Want die verdienden ze.
Wat mij betreft zijn ze ergens in de inkjet era van het rechte pad geraakt.
Heb nu mijn 2e HPlaptop. Is goed spul.
De eerste hield het bijna 10 jaar vol. Eigenlijk doet het nog steeds goed, maar is getorpedeerd door Micosoft (EOL Vista). Zou Win10 er op werken zou ik hem nog steeds gebruiken.
Waarom zou Windows 10 niet op die laptop werken? Hier nog op een 11 jaar oude Toshiba met Core Duo(let op het ontbreken van de 2) en 2 GB ram. Wel 32 bit omdat de cpu zelfs geen 64 bit ondersteund. Met ssd nog prima om te surfen.
Waarom zou Windows 10 niet op die laptop werken? Hier nog op een 11 jaar oude Toshiba met Core Duo(let op het ontbreken van de 2) en 2 GB ram. Wel 32 bit omdat de cpu zelfs geen 64 bit ondersteund. Met ssd nog prima om te surfen.
Hoe kreeg je dat voor elkaar?
Elke keer dat ik het probeerde was Vista niet geschikt om naar Win10 te upgraden.
Uiteraard wel clean install hé. Denk trouwens dat die laptop al sedert 2009 geen vista meer gezien heeft, maar ik toen meteen 7 had opgegooid toen die uitkwam.
Precies: die Windows 7 had ik niet. Moest voor betaald worden.
Mijn Vista liep als een zonnetje en ik hebdaarom nooit overwogen om naar 7 te upgraden, en denk dat dat nu ook niet meer kan.
En daarom kan ik er nu geen Win10 op krijgen.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 1 december 2018 00:13]

En HP levert dan nog notebooks met Ryzen's - je moet maar 's zoeken naar een Dell die een Ryzen heeft.
Laptops met een deftig scherm met een Ryzen 2x00U-cpu - da's wishfull thinking - enkel HP heeft er een paar die +90% SRGB gaan (we vragen dus niet te veel denk ik).
Ik heb een HP Zbook 15 G3 (iets ouder model), die is megasnel met 16 GB + i7, wordt zelden heet, alleen elke maandag middag wanneer de company policies weer van alles (inclusief full virus scan) aan het uitvoeren is. Ik draai vaak meerdere VMs (Windows Server 2016 en 2012 R2, macOS en soms CentOS) en dat werkt als de bliksem.

Wat betreft dock kan ik je geen gelijk of ongelijk geven, ik ben altijd on the road, dus gebruik deze niet.

De laptop gebruik ik al meer dan 1,5 jaar 5 a 6 dagen per week, de accu is ook nog prima, zelfs na intensief gebruik.

Ben geen HP fanboy, maar dit ding is gewoon echt een betrouwbaar werkpaard.
Ook geen toetsen die van het bord af vallen? Mijn collega heeft dat...
Nee, die klacht ook niet gehoord bij mijn collega's (circa 1800), dat wil niet zeggen dat het nooit voorkomt, maar het is geen bekend geluid bij ons.
Interessant, mijn baan zal wel gewoon flinke pech hebben dan.
Jouw baan zelfs.... dat klinkt heel dramatisch. Ik dacht dat een collega van jou dat euvel had.
We hadden een aantal jaren 3 kapotte HP laptops in de kast liggen... Eentje die uitvalt op netstroom en 2 die geen werkende videokaart meer hebben. Nu dus twee collega's met brakke toetsenborden, en ikzelf met oververhitting.

Dus... Flinke pech blijkbaar (of jouw collega's gebruiken de laptop niet als een poweruser)
De meeste collegas gebruiken intensief VM Ware en ik denk rond de 20% gebruikt dagelijks tools uit de creative suite. Denk dat het standaard officewerk voor minder dan 30% van de medewerkers is.
Programmeurs voor CAD software, dus vette pech blijkbaar :X
Niet extreem dus. Maar ik ken jouw definitie van poweruser niet :+
Zowel mijn CPU als GPU staan met regelmaat op 100% hoor :+
Eens per jaar 1 minuut is ook regelmatig :+
Of je een laptop kiest met veel of weinig aansluitingen, is je eigen keuze. HP bied beide. Als je laptop oververhit raakt bel je HP en laat je hem repareren. HP bied een keuze uit 10 verschillende docks, en je hebt ook gewoon schermen met een ingebouwde dock. Heb er duizenden opgeleverd, waarvan er hoogstens een hand vol kuren vertoonde. En dat is een stuk beter dan de meeste concurrenten.

Dat het even duurt voor je dock werkt is heel normaal, en is bij iedere fabrikant het geval.
Nee hoor, bedrijf kiest voor jou.
Je reageert anekdotisch, in het zakelijk segment liggen verwachtingen sws anders maar bovendien is dat segment prima voor meeste modellen, met als pluspunt (zoals elke grote zakelijke speler) stroomlijning van hp's modellen om het voor beheerders behapbaar te maken.
De standaardlaptop die wij uitleveren, Probook 450 G5, start onder de 10 seconde op en kost nog niet eens een derde. Komen er ook niet veel van terug die weg moeten naar reparatie. Dus ja, het is maar wat je troep noemt. Maandagmorgen model is jammer, maar dan is niet gelijk het hele bedrijf drama natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee